Каяк уикенд в Родопите - яз. Кърджали

Каяк екскурзията на язовир Кърджали е особено подходяща за пролетта и ранното лято, когато водите на много от потоците вливащи се в язовира, образуват красиви водопади. В средата на лятото те намаляват и изчезват. Язовир Кърджали е с няколко ръкава, покрай които са се оформили множество красиви скални образувания. В средата на язовира има и един въжен пешеходен мост с внушителни размери. През единия ден ще гребем именно до този мост, а покрай него се намират приятни места за плуване и и скачане от скалите. През лятото водата е бистро зелена и е чудно красиво.

Тръгваме в петък сутрин или в късния следобед от София според желанието на участниците. Мястото за лагеруване е хижа Боровица, пред която има прекрасна поляна за разпъване на палатки и палене на скара за вечерта. Хижата се намира на тройно разклонение в язовира, което ни дава възможност да си изберем маршрут за следващия ден. Единият е към въжения мост, другия към началото на язовира и вливането на река Арда, а третият е по ръкава на към пещера "Утробата".

Програмата може да се съобрази с участниците, но е препоръчително тръгването сутринта от София, за да се види красивия път до язовира през деня и да има време за разполагане на лагера. Гребането през деня е а загрявка, а през втория ден препоръчваме да се отдели късче от следобеда за посещение на пещера "Утробата". Преходът не е тежък, но има прекрасни гледки към язовира. Пещерата не е голяма, но формата и е уникална и няма как да я сбъркате. Тя е била използвана от древните хора като светилище. През най-късия ден от годината вътре се промъква слънчев лъч под формата на фалос, който се е смятал за началото на оплождането и началото на живота през следващата година.

На третия ден спокойно може да гребем с каяците, да плуваме или да почиваме на диви места. Заливите и скалите са подходящи за пикник, риболов или друго. В късния следобед натоварваме лодките и се отправяме към София.

Екскурзията се осъществява при подходящи метеорологични условия и минимум 6 участника. Настоящата екскурзия може да се организира по всяко едно време от май до октомври при наличие на минимум 6 участника.

Запитване за каяк екскурзия язовир Кърджали: